Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай и САЩ се споразумяха за конкретни действия в борбата за климата

Двете държави ще работят заедно за намаляване на емисиите

Китай и САЩ се споразумяха за конкретни действия в борбата за климата

Снимка: Pixabay

Китай и САЩ заявиха, че ще се ангажират да работят заедно, както и с други държави за справяне с климатичните промени. Това се случва след няколко срещи между китайския пратеник за климата Сие Женхуа и американския му колега Джон Кери в Шанхай миналата седмица, пише BBC.

И двамата се споразумяха за по-нататъшни конкретни действия за намаляване на емисиите, потвърди съвместно изявление в неделя.

Американският президент Джо Байдън ще проведе тази седмица виртуална среща на върха за климата, която Китай заяви, че очаква с нетърпение. Все още не е известно дали китайският президент Си Дзинпин ще се присъедини към световните лидери, които ще присъстват на срещата.

"Съединените щати и Китай се ангажират да си сътрудничат помежду си и с други страни за справяне с климатичната криза, която трябва да бъде разгледана с необходимата сериозност и спешност", се казва още в изявлението.

В него се добавя, че и двете страни ще продължат да обсъждат "конкретни действия през следващите години за намаляване на емисиите, насочени към задържането на границата на допустимата температура, приведена в съответствие с Парижкото споразумение". 

Още по темата

И двете страни се споразумяха да помогнат на развиващите се страни да финансират преминаването им към нисковъглеродна енергия. Ли Шуо, старши съветник по въпросите на климата за екологичната група Greenpeace, определи изявлението като "положително".

"Изпраща много недвусмислено послание, че по този конкретен въпрос Китай и САЩ ще си сътрудничат. Преди срещите в Шанхай това беше нещо, което не бихме могли да предположим“, каза г-н Ли пред агенция "Ройтерс".

Съвместното изявление, издадено символично на кръгла маса, е повод за успокоение на всеки, загрижен за планетата. Стабилизирането на климатичните промени няма как да бъде възможно, освен ако свръхмощните супер-замърсители като Китай и САЩ не се ангажират с проблема. В неотдавнашен доклад се казва, че Китай например трябва да затвори 588 електроцентрали, работещи с въглища, за да изпълни своите климатични обещания.

Дали Китай е в правилната посока относно въглищата? Отговорът е не - китайсите регионални управители изграждат още повече заводи за въглища, за да стимулират икономиката.

Един от резултатите от срещата между САЩ и Китай е признанието, че финансовите потоци трябва да бъдат насочени към нисковъглеродни проекти, а не към високовъглеродни. И двете страни също обещаха планове за допълнително намаляване на собствените си въглеродни емисии. Президентът Байдън ще представи своите предложения на или преди срещата на върха в САЩ през идната седмица.

И въпреки всичко е необходимо всички останали нации да се ангажират с борбата с климата, а не само суперсилите.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Азия
Защо инвестиционно споразумение ЕС – Китай няма бъдеще?